post

Компанията се изкачи до първото място чрез затвърждаване на ролята си на пазара на ICT и IoT решения за бизнеса

 

А1 България е начело на класацията на най-значимите участници на пазара на ICT и телекомуникационни услуги в страната, Digitalk 101, и получи наградата „Най-голяма ICT компания“. Подреждането на компаниите в класацията на Икономедиа (правоприемник на ICT Топ 100) е базирано на общите приходи на участниците за 2021 година, като показва не само чисто финансовите резултати на дружествата, включително печалбата, но и обхваща много по-широк кръг от информация за играчите на сектора. Сред класираните компании A1 България води убедително с най-големи приходи за цялата 2021 г., които бележат годишен ръст от 11,7% до 1,123 млрд. лв., а печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) е нараснала с 13,4% до близо 427 млн. лева. В класациите по сектори А1 печели първите места в 3 категории – приходи от продажба на хардуерно и комуникационно оборудване, постъпления от ICT услуги, и приходи сред доставчиците на телекомуникационни услуги. Компанията се нарежда и в Топ 3 на системните интегратори в страната.

„А1 е получавала много отличия, но признанието, че вече сме най-голямата ICT компания в страната е с особена важност за нас. То увенчава работата ни през последните няколко години със силен фокус върху развитието в сферата на ICT и IoT решенията за бизнеса. Вярвам, че този успех е резултат от добра стратегия и значителни инвестиции – не само финансови, но и в знания и умения на екипите, на усилия, време и идеи. Затова приемам с благодарност наградата „Най-голямата ICT компания“ от името на нашите близо 3600 служители. Тя е голяма чест, но и сериозна отговорност – да продължаваме да работим за дигитализацията на бизнеса и обществото,“ заяви Младен Маркоски, член на управителния съвет и старши директор „Финанси“ в А1 България на церемонията за награждаване на победителите в годишните класации Капитал Топ 100 и Digitalk 101. 

За постигането на първото място в класацията Digitalk 101 принос имат разширяващото се портфолио от ICT и IoT услуги на А1, които помагат на корпоративните клиенти да решават най-належащите проблеми за ефективността на процесите и киберзащитата на своя бизнес. С над 200 нови служители се е увеличил екипът на телекома, работещ в сферата на развитието на IT и ICT, SAP консултации в Компетентния център на А1 и др. През 2021 година екипите на А1 са приключили успешно 25 проекта в областта на ICT и киберсигурността и са стартирали 111 нови за бизнес клиенти от различни индустрии и мащаб. А1 предоставя все по-комплексни технологични решения, свързани със софтуера и инфраструктурата като услуга (SaaS, IaaS), киберсигурност и др.

Принос за успеха на А1 в ICT сферата имат и партньорствата с водещи световни технологични компании като Cisco, Dell, SAP, IBM, f5. През 2021 година А1 получи признание за работата си от Dell и f5 и разшири обхвата на сертификацията си като партньор на Cisco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *