post

Илия Кръстев остава председател на AIBEST, Наталия Георгиева е новият изпълнителен директор на Асоциацията

 

На редовно общо събрание членовете на Асоциацията за иновации, бизнес услуги  и технологии (AIBEST) избраха новия управителен съвет на организацията. В него остават досегашните членове Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Pro и Иван Георгиев, съосновател и изпълнителен директор на Pontica Solutions.

Новите членове в борда на AIBEST са Иван Русев, R&D директор в Experian България, Йордан Гинев, Главен директор локации и Човешки ресурси в DIGITALL, Верка Петкова, партньор и  директор „Бизнес Развитие“ в Colliers International, Мая Миланова, изпълнителен директор на Flow logic и Петър Торнев, директор на Технологичния център на Accenture в България.

Като изпълнителен директор към AIBEST се присъединява Наталия Шишкова – Георгиева. Тя има над 12-годишен опит в сферата на изнесените бизнес услуги за големи международни компании, където е заемала ръководни позиции и е отговаряла за установяването и ръководенето на високотехнологични операции на клиенти в Европа и Америка. Тя е магистър по хуманитарни науки от СУ „Св. Климент Охридски”, има и специализации във Варшавския университет, свързани с бизнес администрация.

На първото си заседание новият Управителен съвет преизбра Илия Кръстев за председател на Асоциацията и потвърди стратегическите приоритети, върху които ще работи в следващите две години. Основната задача на борда ще бъде позиционирането на България и региона като локация за високотехнологични продукти и услуги.

Създаването на подходящи бизнес условия за развитието на сектора, задържането и връщането у нас на българските таланти и инвестиране в програми за образованието им, както и привличането на нови инвестиции в „индустрията на знанието“, са сред приоритетите на AIBEST. Развитие на доброто партньорство с местните власти и създаването на обща стратегия затова как секторът да расте на национално ниво и да подпомага местните икономики, също са сред задачите на новия Управителен съвет.

Като реално потвърждение на този ангажимент AIBEST всяка година избира локация извън София за провеждането на годишната си конференция. Тази година тя ще се състои на 21 октомври в Благоевград в партньорство с Общината и ще е под темата „Отвъд предизвикателствата“.

В рамките на форума ще са дискутират факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора, който по последни данни формира 5.5% от БВП на страната. Прогнозата към 2024 година сочи, че индустрията ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителния й дял в БВП на страната ще достигне 11.2%.

По време на конференцията представители на публичния и частния сектор ще очертаят факторите за развитие на индустрията на знанието в страната и експанзията й на регионално ниво, връзката между държавата, големите компании и стартъпите като възможност за ускоряване на бизнес трансформациите – условие за успех на икономическото развитие на България.

Конференцията ще е с безплатен достъп, но изисква предварителна регистрация на сайта на събитието –  – http://aibest.org/annual-forum-2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *