post

Алтерко АД, компанията за IoT решения за интелигентен дом, стартира днес на Франкфуртската фондова борса с вторична регистрация в Prime Standard. Началната цена на акциите на дружеството беше определена на 14.50 евро. На база на текущата цена пазарната капитализация на Алтерко е приблизително 261 милиона евро.

Технологичната компания търгува на регулирания пазар на Българската фондова борса (БФБ) от 2016 г. насам. Оттогава цената на акциите на дружеството се е повишила с над 1100%. На база на публикувани прогнози компанията очаква приходи от 27,8 млн. евро за 2021 г. и 41,8 млн. евро за 2022 г.

Германия е център на експанзията на компанията в Европа

Със своите интелигентни сензори от продуктовата линия Shelly, компанията се развива динамично и разширява дейността си в цяла Европа. Марката Shelly е особено популярна в Германия, където Алтерко вече генерира значителна част от продажбите си. Решението за вторично листване в Prime Standard на Франкфуртската фондова борса подчертава значението на Германия като ключов пазар за продажби на IoT решения за интелигентен дом и формира основата на глобалната стратегия за растеж на дружеството.

За тази цел компанията допълнително разшири и подобри своите структури. В лицето на Волфганг Кирш, който преди това е бил главен оперативен директор в MediaMarktSaturn, Алтерко вече успя да спечели доказан експерт от сектора на потребителската електроника. Като главен изпълнителен директор на новоучредяващата се Allterco Europe GmbH, той ще отговаря за развитието на компанията на нови пазари, както и в Мюнхен. Грегор Бийлер ще поеме поста председател на Консултативния съвет на компанията. Като главен изпълнителен директор в Европа, Бийлер е отговарял за състоянието на Aparavi и също така е натрупал ценен опит на ръководни позиции в Logitech, PayPal и Microsoft.

Динамично развитие на пазара за IoT и умен дом

Волфганг Кирш, главен изпълнителен директор на Allterco Europe GmbH (в процес на регистрация) коментира: „Листването на Франкфуртската фондова борса е важен етап за Алтерко. Двойното листване в Prime Standard – сегмента с най-висока прозрачност – ни дава достъп до допълнителни групи инвеститори, повишава видимостта на компанията на капиталовите пазари и подобрява ликвидността на нейните акции. По този начин изграждаме силна база за постигане на амбициозните ни цели и за това да продължим по стратегическия си път към печеливш и устойчив растеж. С нашите продукти подпомагаме развитието на динамично развиващия се пазар за интелигентен дом и IoT решения, като в същото време допринасяме за намаляване на емисиите на CO2. Ето защо, като следваща стъпка, искаме да създадем глобална маркетингова и търговска структура, която по никакъв начин не отстъпва на високото качество на нашите технически решения. Смятаме, че това е ключово за оползотворяването на пълния ни пазарен потенциал и утвърждаването на Shelly като една от водещите марки за устройства за интелигентен дом.”

Shelly вече е една от най-бързоразвиващите се европейски марки продукти за интелигентен дом и домашна автоматизация. Рецептата за успех на бранда се гради на продуктова стратегия, която е тясно ориентирана към нуждите на потребителите. Около марката се е изградила уникална общност от фенове и поддръжници – над 35 000 активни членове във форумите за поддръжка само в Германия. Продуктите на Shelly работят с всички често срещани платформи от производители като Google, Apple или Amazon.

„Нашите компоненти могат да бъдат свободно програмирани. Ние също така не задължаваме потребителите ни да използват клауд системата или да купуват конкретна система за управление. Вместо това разработваме продукти, които са възможно най-гъвкави и отворени за употреба – това ни отличава от другите компании в сектора”, обяснява Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Групата и ръководител „Развитие” в Алтерко. „Ние следваме идеята, че устройствата ни трябва да служат на хората, а не да усложняват допълнително ежедневието им. С вторичната регистрация на фондовата борса във Франкфурт искаме да подчертаем нашите амбиции в Европа и да създадем най-добрите условия за по-нататъшното ни разширяване. Заради вече установеното ни присъствие и съществуващата подкрепа на немския пазар, ние съзнателно се спряхме точно на Франкфуртската фондова борса.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *