post

Дни след спорното изявление на представител на Пътна полиция, че започва да глобява водачите на електрически тротинетки, юристи коментираха пред Pixelmedia.bg, че подобни глоби биха били несъстоятелни и ще падат в съда, ако бъдат обжалвани.

Основанието за глобите, според Пътна полиция, е че електрическите скутери към момента се водят нерегистрирани моторни превозни средства.

Юристи обаче обясниха, че при липсата на надлежен ред за регистрация на тротинетки, няма как да се глобяват техните собственици, че не са ги регистрирали. Това е правен нонсенс и подобни актове биха падали лесно в съда, след обжалване.

Някои адвокати дори стигат по-далече и посочват, че е спорно дали тротинетките влизат и в определението за “моторни превозни средства”. Запознати посочват, че те всъщност попадат в дефиницията за велосипед с мотор, което означава, че към момента са си напълно регламентирани.

Водачи на скутери пък коментираха, че електрическите тротинетки са много по-сигурни от автомобилите, които взимат стотици жертви годишно само в България, но никой не говори за забраната им. Тротинетките се движат с много по-малка скорост от колите и са по-стабилни и маневрени дори от велосипедите, което ги прави потенциално най-безопасния транспорт в градовете.

Екологичният ефект от електрическите тротинетки също е огромен. Те не замърсяват въздуха, което има важно значение в София и други големи градове със засилен трафик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *