post

Амстердам финансира изследванията на учени от MIT за изграждане на самоволни мини салове – „роботи“, които да се движат по каналите на града. Изобретението е дело на Луис Матеос, който измисля нов алгоритъм, който насочва роботите автоматично да се съединяват. Така те се преобразуват в своеобразни платформи, създават временни мостове или пространства във водата, което прави водните пътища по-достъпни.

Засега учените работят с прототипи от 15 квадратни метра, една четвърт от размера на предвиден краен продукт. Тези скалирани роботи могат да се обединят, за да пренасят отпадъци и други товари по каналите, докато по-големите модели ще могат да повемат по – големи товари.

“Целта е с тези роботи да се възползваме максимално от възможностите, които водата ни дава, казва инженерът по роботика Даниела Рус. „Новият механизъм за заключване е много важен за създаването на изскачащи структури. Roboat не се нуждае от блокиране за автономно транспортиране на вода, но се нуждаете от блокиране, за да създадете всяка структура, независимо дали е мобилна или фиксирана. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *