post

Изследователите от Виенския технически институт в Австрия са създали изкуствена плацента чрез 3D принтер. Лабораторният модел позволява да се изучи връзката между майката и детето, както и да се изпитват нови препарати и терапевтични методи.

Най-важната роля на плацентата е да снабдява плода с необходимите вещества, блокирайки навлизането на нежелателните. Високата избирателна активност на плацентата досега остава загадка за учените, от части поради факта, че да се изучават нейните свойства непосредствено върху хора е почти невъзможно.

Разработката на австрийските изследователи обаче може да промени ситуацията. Те са създали изкуствен модел, който много прилича на истинския.

Според Science Daily, в своята работа учените са използвали триизмерен печат на основата на лазери. Това е позволило да се създадат  фини структури от хидрогел, имитиращи повърхността на плацентата. След това втвърдената мембрана е била „заселена“ с клетки от плацента.

Първите тестове са показали, че моделът работи аналогично на съответния орган – пропуска по-малките молекули и задържа големите. По такъв начин изкуствената плацента може да се използва за изучаване на процеса на пренасяне на хранителни вещества от майката към плода.

Изкуствената плацента ще позволи също така да се разбере болести на майката – например диабет и повишено артериално налягане – влияят върху развитието на детето.

Напоследък създаването на изкуствени миниоргани става все по-обичайна практика. Такива модели позволяват да се изучава физиологията на човека и да се тестват нови лекарства. Вече е разработено например „минисърце“, което може да издържи инфаркт, а моделите на мозъка дадоха възможност на учените да „съживят“ гените на неандерталците.

Снимка: biologydictionary

рак на шийката на матката

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *