post

YouTube въвежда нови мерки за противодействие разпространението на видео с фалшиви новини и дезинформация на своята платформа. За целта видеохостингът ще отдели 25 млн. долара. Средствата ще бъдат разпределени за дарения за медийни компании и за разширяване на екипа от специалисти на YouTube, които работят с издателите.

Новите видеоклипове вече трябва да бъдат придружавани от набор от източници, а съдържанието ще бъде проверявано за достоверност.

През януари Google въведе по-строги правила за монетизация с цел да защити интересите на авторите на уникално и висококачествено съдържание. За да участва в програмата на YouTube, която да му позволи да печели пари от реклама, потребителят трябва да има 4000 часа гледания през последната година и 1000 абонати. Собствениците на канали, които нямат този брой показвания и абонати, няма да могат да получават пари от видеоклиповете си.

През март изпълнителният директор на YouTube Сюзън Войчицки обеща да направи YouTube надежден източник на информация. Инициативата е в съответствие със подобната политика на Google News и с борбата на Facebook с фалшивите новини.

Снимка: Wikimedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *