post

Германия се договори с видеоплатформата YouTube и тя вече ще излъчва без ограничения музикални клипове и на територията на федералната република. Досега клипове, за които YouTube не плащаше права на германската организация за защита на авторските права, не можеха да се гледат в Германия. Интернет потребителите, които искат да гледат видео и музикални клипове в YouTube в Германия, вече няма да виждат черен екран и надпис, че съдържанието е блокирано от германското общество за защита на авторските права ГЕМА.

Спорът между най-голямата видеоплатформа в света и ГЕМА трае вече 7 години и е смятан за най-големия и дълго продължилия в цялата музикална история. ГЕМА и YouTube се договориха за условията по лицензите на авторските произведения. Детайли от сделката не са оповестени, но министърът на правосъдието Хайко Маас обясни пред журналисти в Берлин, че те носят справедливост за авторите на музикално съдържание, съобщава БНР. Редно е, когато се показват нечии музикални и видеоклипове авторите също да получават възнаграждение.

Договорката е такава, че YouTube ще плаща съответните права на ГЕМА, а ГЕМА ще превежда тези пари на авторите, каза Маас. YouTube спря да излъчва клипове, чиито права са в ГЕМА, през април 2009 г. след 19-месечен спор с дружеството за защита на правата на авторите, което искаше по 1 цент на клик под авторско изпълнение. Как точно сега е решен спорът не е известно, но от видеоплатформата обявиха, че авторите ще получават справедливата цена за труда си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *