post

На 21 октомври ще бъде официално открит местният клон на международната организация WomenWhoCode, подкрепяща жените с интерес в сферата на програмирането. Програмата на събитието включва дискусионни панели и презентации с участието на Алейна Пърсивал, изпълнителен директор на WomenWhoCode; Диана Стефанова, управляващ директор, VMware Bulgaria, която ще подкрепи създаването на новото звено и Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите и инициатор и основател на гражданска платформа MoveBG.

Събитието е със свободен достъп и е отворено за всички дами с интерес в сферата на програмирането и амбиции за успешна кариера в технологичния сектор. Регистрация може да се направи в страницата на събитието в платформата Meetup.

WomenWhoCode функционира изцяло на доброволни начала, като от 2011 г. до сега под нейна егида са организирани над 4200 безплатни събития с техническа насоченост по целия свят. Организацията е раздала над един милион щатски долара под формата на стипендии за образование и достъп до технически конференции, а нейните членове са инвестирали над 50 000 часа в презентиране и обучение на технически теми, както и менторинг за развиване на лидерски умения.

Българският клон на WomenWhoCode ще подкрепя целите на глобалната организация, които са свързани с насърчаване на професионалното израстване на жените в ИТ чрез развиване на техните технически и лидерски умения, като същевременно ще работи за промяна на съществуващите стереотипи, че инженерството е мъжка професия. За целта местният клон ще организира ежемесечни безплатни събития за дамите с интерес в технологиите с участие на жени експерти в различни ИТ области.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *