post

Windows 10 скоро ще даде още повече контрол на потребителите над достъпа до лични данни на приложенията. Това ще стане факт със следващото обновление на операционната система, което се казва Fall Creators Update, съобщава Ars technica.

Обновлението ще бъде пуснато на 17-ти октомври т.г. То е безплатно за всички притежатели на Windows 10. Сред основните промени ще е и подобрената сигурност и контрол над личните данни.

В момента при инсталиране на приложение, потребителят дава разрешение то да използва списъка с контакти, календара, камерата, микрофона и т.н. Тези привилегии могат да бъдат махнати в последствие от секцията с настройки на Windows 10.

След обновлението процесът се обръща. Приложението ще пита изрично потребителя, когато то се нуждае от достъп до подобна информация или до камерата и микрофона. Така потребителят ще дава разрешение, вместо да се приема, че го е дал още с инсталацията. В последствие отново достъпът може да бъде даден или отказан от секцията с настройки.

Windows 10 ще обърне внимание и на информацията към самите потребители. При инсталацията, операционната система ще дава подробно описание какви данни събира от потребителите и как ги използва. За използващите Windows 10 Enterprise ще има и нова опция за настройка каква информация да се споделя с Microsoft при срив на системата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *