post

Microsoft публикува повече информация за версията на Windows 10 за ARM процесори и нейните ограничения. Противно на първоначалната идея, че работата на операционната система с ARM ще е почти изцяло идентична с тази за x86 Процесори, това не е точно така, отбелязва Thurrott.

Windows 10 за ARM процесори има няколко основни разлики. Най-очевидната е, че х86 приложения не могат да работят без емулатор. Освен това обаче първоначално изобщо няма да се поддържат 64-битови десктоп приложения.

Някои видове приложения изобщо няма да работят. Сред тях са приложения, които модифицират интерфейса на Windows, IME, клауд приложения и приложения, които помагат на потребителите. Тези програми ще трябва да се преработят за ARM.

Очаквано, Windows 10 за ARM процесори няма да може да използва х86 драйвъри. Ще са нужни специални драйвъри за ARM64. Поне в началото на живота на платформата това означава доста по-малък набор от поддържан хардуер.

Друго ограничение, което Microsoft потвърждава е, че Windows 10 ARM няма да поддържа технологията Hyper-V.

И докато операционната система ще поддържа DirectX 9, 10, 11 и 12, приложенията и игрите, които изискват по-стара версия, няма да работят. Приложения, които изискват хардуерно ускорение на OpenGL, също няма да работят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *