post

Wikimedia Foundation обяви, че прекратява поддръжката и предлагането на услугата Wikipedia Zero. Това е услуга, която се предлагаше в развиващите се държави и даваше безплатен достъп на потребителите до Wikipedia през мобилно устройство

За целта Wikimedia Foundation сключваше партньорства с телекомите в дадените региони. Така 97 мобилни оператора в 72 държави по света предлагат Wikipedia Zero на над 800 млн. души.

През дати година обаче Wikipedia ще остави сключените партньорства да изтекат и вече няма да създава нови. Така постепенно WIkipedia Zero ще се срещне със своя край.

Според Wikimedia Foundation, интересът към Wikipedia Zero намалява все повече от 2016 г. насам. От части организацията дължи на недостатъчното популяризиране на услугата. Според нея обаче основната причина е намаляването на цените на мобилните интернет в развиващите се държави и така постепенно Wikipedia Zero се обезсмисля.

Организацията казва, че има други идеи, които иска да развива, за да помогне на потребителите на света да имат достъп до образование. Въпросните идеи обаче за сега остават известни само на организацията, която иска още време докато избере кои от тях да реализира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *