post

На 5-ти юли т.г. Европейският парламент ще гласува спорната нова директива за авторското право в интернет. Според критиците ѝ тя може да създаде условия за цензура в мрежата и ограничаване на почти всякакво съдържание. Преобладаващата част от компаниите и потребителите са против директивата, включително и Wikipedia, която се реши на драстичен протест, съобщава Gizmodo.

Wikipedia блокира достъпа до всичките си страници и статии в Италия. Енциклопедията ги пренасочи към отворено писмо, в което изразява своята позиция против новата директива, която ще се гласува на 5-ти юли от евродепутатите. Директивата вече беше одобрена в една от комисиите, а опонентите ѝ поискаха гласуване в зала.

В краткия текст Wikipedia казва, че директивата “значително ще навреди на отворения интернет”. Според организацията, новият закон няма да обнови правата на авторите и няма да мотивира участие на гражданите в информацията. Напротив, той ще създаде условия за филтри, ограничения и създаване на бариери.

“Ако предложението бъде одобрено в сегашния му вид, може да се окаже невъзможно да се споделят новини и статии в социалните мрежи, те да се намерят чрез търсачките и Wikipedia дори може да бъде изложена на риск”, предупреждава организацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *