post

Освен магнитния запис в традиционните хард дискове, съществуват още такива перспективни технологии, като термомагнитния (HAMR) и микровълновия (MAMR) запис. Същността на двата метода е сходна и се заключава в предварителната обработка на пластините преди записа – в първия случай се използва лазер за нагряване, а във втория – микровълново лъчение за промяна на магнитните параметри.

HAMR към момента все още има проблеми – лъчът може да се фокусира със специална антена, но срокът на работа на лазерната глава е в 3-4 пъти по-къс, отколкото е необходимо за комерсиално използване. Western Digital, притежател на марката HGST, обаче вероятно е постигнала пробив във втората технология.

Разработчиците са успели да решат ключови проблеми на микровълновия запис. От компанията обещават да пуснат масово хард дискове с капацитет 40 ТВ към 2025 г, а производството им да започне още през 2019 г. MAMR технологията на Western Digital се разработва от 9 години. Впрочем, в основата на метода лежат съществуващи технологии и процеси на WD.

Western Digital 2

За генерация на микровълнов лъч се използва многослойна полупроводникова структура. Подобни структури се използват и в магниторезистивната памет. Устройството може да е много малко и във всеки случай по-компактно в сравнение с лазерната антена на HAMR. При използването на микровълново лъчение няма нагряване, което изключва проблемите с термичната деформация и износването на главата и пластините.

Плътността на записа може да надвишава 4 Tbit на квадратен инч – 4 пъти повече от класическия предел на плътността, който е 1 Tbit на кв.инч. Благодарение на използването на съществуващи технологии, дисковете, базирани на MAMR ще имат ниска цена на съхранение на данните. В съчетание с огромния капацитет това ще ги направи много привлекателни за големите центрове за данни. Към момента разработката на Western Digital изпреварва конкурентите с няколко години, което ще позволи на компанията съществено да закрепи позициите си на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *