post

Компанията Waymo (бивша Google Car), част от Alphabet, насочена към развитие на технологията на самоуправляващите се автомобили, е подала в четвъртък жалба срещу дъщерната на Uber компания Otto за самоуправляващи се камиони. Обвиненията са за кражба на някои от технологиите на Waymo.

Според цитирания от Франс прес документ ” Otto и Uber са взели интелектуална собственост от Waymo, за да си спестят риска, времето и разходите, свързани с независимото развитие на собствените им технологии”.

Жалбата е подадена в съд в Сан Франциско. “В крайна сметка, тази пресметната кражба носи над половин милиард долара на служителите на Otto и дава възможност на Uber да съживи блокирана програма, като всичко е за сметка на Waymo” се казва още в жалбата. Waymo съди Otto и Uber за кражба на търговски тайни и за нарушаване на патент. Компанията иска процес със съдебни заседатели, за да им забрани да използват тези технологии, пише БГНЕС. Waymo иска и обезщетение за неуточнена сума. Спорът се отнася по-специално до така наречените лазерни сензори „Лидар” (Lidar), които позволяват на автомобила да “види” автомобили, пешеходци или други препятствия около себе си и в която Waymo твърди, че е инвестирала “десетки милиони долари и десетки хиляди часове инженерингова дейност”.

Според Waymo те са разкрили тайната история, след като случайно са попаднали сред получателите на имейл, изпратен от подизпълнител. Според жалбата, той съдържал прикачен файл с електрическите схеми, отпечатани за Uber, които “поразително приличат на собствените им строго поверителни проекти”. Антъни Левандовски, който сега ръководи усилията на Uber в самоуправляващите се автомобили, е работил до началото на 2016 по проекта на колите без водач на интернет гиганта, преди да основе свой собствен стартъп – Ото, който работи върху софтуера за управление на товарни автомобили и бързо бе купен от Uber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *