post

Компанията Virgin Galactic, основана от британския милиардер Ричард Бренсън, проведе успешни изпитания на една от ключовите системи на новия космически кораб SpaceShipTwo, предназначен за суборбитални туристически полети.

Новият апарат SpaceShipTwo е получил името VSS Unity. Той заменя кораба VSS Enterprise, който претърпя катастрофа през 2014 г по време на изпитателен полет. Тогава се тестваше хибридният двигател, използващ горивна смес от поиамидни гранули и азотен оксид. Както показа разследването, причината за крушението са неправилни действия на един от пилотите – той е дал команда за превод на опашните елементи в режим на спиране прекалено рано, поради което са възникнали свръхнатоварвания на фюзелажа и конструкцията на SpaceShipTwo. Корабът буквално се разпадна на във въздуха.

The first "captive carry" and flight of VSS Enterprise or SpaceShip II over Mojave, California Monday March 22,2010. The center mounted spaceship is attached to the "mothership" WhiteKnight II for a series of flight tests prior to its first drop test later in the year.  EDITORS NOTE: the landing gear have been partially retouched in this photo

По време на сегашните изпитания отново се тестваше вече подобрената система на опашните елементи. Изпитанията бяха проведени във въздуха, но преди това са предшествани от множество тестове на земята. Проверката мина успешно, но от Virgin Galactic отбелязват, че детайлният анализ на цялата събрана информация ще отнеме известно време.

Virgin Galactic планира да изпраща космически туристи извън пределите на земната атмосфера. Корабът ще излита заедно със самолета-носител WhiteKnightTwo и впоследствие ще се отделя от него. На борда на космическия кораб ще се намират осем души – двама пилоти и 6 пасажери. Цената на билета ще е $250 000 – срещу тази сума туристите ще могат да погледат нашата планета от космоса и няколко минути ще прекарат в безтегловност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *