post

Едва четири месеца, след като смени своя собственик, Vertu ще закрие производството си, базирано в Обединеното кралство. Компанията, която направи смартфони, струващи хиляди лири, ще бъде ликвидирана, след като планът за спасяването й не успя. Vertu е известна със своите качествени и скъпи мобилни телефони, но наскоро се сблъска с финансови затруднения. Ликвидацията ще доведе до закриване на близо 200 работни места.

Един технологичен анализатор каза неотдавна, че Vertu ще се изправи срещу конкуренцията на компании, които предлагат персонализация на чужди смартфони с ценни материали. Устройствата на Vertu са във високия ценови клас – гамата Signature започва от 11 100 паунда, а моделът от 18 каратово червено злато струва 39 100 паунда. През март компанията беше продадена от бившия си китайски собственик на Хакан Узан, турски изгнанник в Париж, който според Daily Telegraph планираше да плати 1.9 милиона паунда, за да я изведе от кризата, но установи, че тя има счетоводен дефицит от 128 милиона паунда в баланса си. Сега г-н Узан ще запази марката, технологиите и лицензите на Vertu и ще ликвидира производствените мощности.

Vertu беше основана през 1998 година от Nokia, но през 2012 беше продадена. Следващата година компанията премина от използването на Symbian към Android. Докато конкурентите й, предлагащи персоналзиране на смартфони със скъпоценни камъни или метали са алтернатива, то тя използва изключително скъпите материали в производството, като например синтетичния сапфир за екрана – нещо, което Apple искаше да направи, но изостави технологията поради производствени трудности. Новината идва едва няколко седмици, след като Vertu обяви, че ще използва технология на TCL за създаването на лимитирана серия от 30 000 устройства в сделка на стойност 40 милиона долара.

Тагове / Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *