post

Uber обяви, че хакери са откраднали данните на 57 млн. нейни потребители и шофьори. Компанията призна още, че е пазила случая в тайна повече от година и е платила на хакерите 100 000 долара откуп, съобщава в. New York Times.

За случая са знаели както главният директор по сигурността Джо Съливан, така и вече бившият изпълнителен директор на Uber Травис Каланик. Съливан е уволнен, а Каланик беше отстранен през юни т.г., но остава като член на борда на Uber.

Двама хакери са откраднали данните на потребителите и шофьорите, като в архива е имало телефонни номера, имена и имейл адреси. Хакерите са взели информацията от сървър на трето лице и са се свързали с Uber с искане да им се платят 100 00 долара, за да изтрият копието, което имат.

Uber успяла да проследи и разкрие кои са хакерите. Вместо да ги предаде на полицията обаче, компанията ги накарала да подпишат споразумения да не говорят по темата. След това им платила, като официално осчетоводила парите като хонорар за открит бъг в системата.

Всичко това е открито като част от цялостната вътрешна проверка в Uber, която тече от отстраняването на Каланик насам. Опитът да се скрие хакерската атака е бил с цел да се запази репутацията на компанията. В някои американски щати подобна практика да се плаща на хакери, за да се купи мълчанието им, дори е незаконна. Сред тях е и Калифорния, в която е централата на Uber. Остава неясно дали за компанията ще има други последици заради това ѝ действие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *