post

Компанията за споделени пътувания Uber планира да набере 10.3 млрд. щ. долара в своето предстоящо първично публично предлагане (IPO – Initial Public Offering) на борсата в САЩ, става ясно от документите, подадени в американската Комисия по ценни книжа в петък.

Ако успее да постигне целта си, това може да е едно от най-големите листвания на акции в историята.

Технологичният гигант планира да предложи 180 милиона акции на цена между 44 щ. д. и 50 щ. д. за една ценна книга. Това би означавало, че след листването си Uber ще има пазарна капитализация между 79 и 90 млрд. щ. долара. Компанията ще се листва под абревиатурата UBER.

Междувременно стана ясно, че друг технологичен гигант – PayPal – планира да закупи акции на Uber на стойност 500 млн. щ. долара.

Въпреки многото скандали около Uber през последните години и отпора, който компанията среща от страна на таксиметровите превозвачи, синдикати и регулатори в редица страни, днес през нейната платформа се извършват по 17 милиона пътувания дневно в над 700 града, на всички континенти.

Средният брой месечни клиенти на платформата е 93 милиона, а приходите й за първото тримесечие на 2019 г. са нарастнали от 18% на 20%, достигайки 3 млрд. щ. долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *