post

Uber и НАСА са се споразумели да създадат мрежа от летящи таксита по цял свят, съобщи Би Би Си.

Договорът с американската космическа агенция предвижда разработването на софтуер за маршрутите на летящите таксита, каза директорът на производствения отдел на Uber Джеф Холдън.

Uber планира да използва пилотирани и безпилотни летателни апарати като такси, което може да се поръча по телефона, както услугата с традиционните таксита в момента, информира Manager.

Компанията покани регулаторите на въздушния транспорт да се присъединят към споразумението с НАСА и обяви, че започва преговорите много рано, за да успеят всички да вникнат в замисъла на проекта.

Тестовете на новата услуга с летящи таксита според плановете трябва да започнат в Лос Анджелис през 2020, а стартът на проекта е планиран за 2023 г.

Uber не мисли да създава собствени самолети или хеликоптери, а ще използва летателните апарати на водещите световни производители, включително Aurora Flight Sciences, Embraer, Mooney, Bell Helicopter и Pipistrel Aircraft.

Компанията за споделен превоз води и преговори за осигуряването на места за паркиране на летящите таксита на покривите на небостъргачите в Лос Анджелис.

Засега НАСА не коментира проекта с Uber, който не е първият подобен за агенцията.

Според експерти летящите таксита ще се сблъскат с цяла поредица сериозни проблеми, включително за контрола на въздушния трафик, застраховането и регистрацията на летящите таксита.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *