post

Uber е “изгорила” 10.7 млрд. долара за 9 години, съобщава Bloomberg, като се позовава на свой източник в компанията. Това прави загубите на Uber по-големи от която и да е друга технологична компания през първите години на живота си.

Освен това справката на Bloomberg Показва, че за последното десетилетие само една друга публична технологична компания в Северна Америка е “изгубила повече в рамките на година, колкото Uber е загубила през 2017 г. Това е характерна особеност за компанията, която се оформи особено видимо през последните няколко години.

Uber е генерирала 37 млрд. долара през миналата година от своите клиенти. По-голямата част от тези пари обаче е отишла обратно при водачите. Така нетните приходи на Uber са доста по-малко – 7.4 млрд.

Основната част от парите, с които Uber разполага, идват от инвеститори – 17.3 млрд. долара от създаването на компанията досега. Наскоро новият изпълнителен директор на компанията Дара Хосровшахи обяви, че “лесно” може да изкара Uber на печалба, но това ще означава да забави растежа на компанията, развитието ѝ на нови пазари и иновациите ѝ.

За сега Uber предпочита да “гори” пари за разработка на различни бизнеси, например UberEATS, Express POOL, Uber Health и др. Хосровшахи прави и промени за подобрение на финансовото състояние, като намалява загубите през последното тримесечие. Това е по-скоро жест към инвеститорите, който да потвърди думите му, че Uber е в добро здраве и загубите, макар и да изглеждат големи, за сега не са заплаха за компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *