post

Юбър” (Uber) и “Кабифай” (Cabify) обявиха, че прекратяват временно таксиметровите си услуги в Барселона, след като местните власти приеха разпоредба, която ще ограничи дейността на компаниите за превоз, организиран чрез мобилно приложение, предаде агенция “Ройтерс”.

“Юбър” работи в Барселона чрез подразделението си “ЮбърЕкс” (UberX), което ползва професионални шофьори от март миналата година. Новите ограничения, одобрени от каталунското правителство, ни оставиха без избор и замразяваме дейността на “ЮбърЕкс”, докато преценим какво ще е бъдещето ни в Барселона. Ангажираме се да сме дългосрочни партньори с испанските градове и се надяваме да работим с каталунското правителство и градския съвет за справедливи за всички разпоредби, посочи говорител на “Юбър”.

Местното каталунско правителство разпореди, че компаниите ще могат да взимат пътници, поръчали си превоз, най-малко 15 минути след подаване на поръчката. Новите разпоредби бяха въведени след натиск от традиционните таксиметрови шофьори, които проведоха множество стачки в Барселона и продължават да стачкуват в Мадрид.

Шофьорите в испанската столица засилиха протестите си тази седмица, като блокираха една от основните пътни артерии на града. Лицензите на “Юбър” в Испания обаче са дадени от местните власти, а засега мадридските власти заявяват, че няма да приемат същото ограничение като властите в Барселона.

Асоциация на транспортните компании в Испания, Ауто Ве Те Се (AutoVTC), заяви, че решението на барселонските власти да приемат новите разпоредби може да изложи на риск 3000 работни места в Барселона. “Юбър” отказва да посочи колко шофьори работят за компанията в каталунската столица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *