post

Toyota планира да предложи над 10 изцяло електрически автомобила към началото на следващото десетилетие, предаде Асошиейтед прес.
Японският автомобилен гигант не предлага засега изцяло електрически модели, макар че има водещо място при хибридите.

Изпълнителният вицепрезидент Шигеки Тераши каза днес, че първите електромобили на Тойота най-напред ще бъдат предложени в Китай – страна, която насърчава електромобилите със субсидии и други мерки.

Тераши уточни, че електрическите модели по-късно ще бъдат предложени в Япония, Индия, САЩ и Европа.

Автомобилостроителят заяви, че до 2025 година всеки модел, който продава, ще има електрическа версия – хибрид, електрически вариант или ще бъде с горивни клетки.

Миналата седмица Тойота обяви, че ще създаде съвместна компания за автомобилни батерии с Панасоник (Panasonic). Напредъкът в технологиите на батериите е изключително важен за електромобилите. Мащабно пренасочване към използването на такива батерии ще изисква по-голямо използване и рециклиране на редки метали като литиум.

Тойота се надява до 2030 година да продава 5,5 милиона електромобила годишно. Автомобилостроителят пласира на световните пазари около 10 милиона коли годишно.

Компанията уточни, че ще инвестира 1,5 трилиона йени (13 милиарда долара), за да постигне целите си за 2030 година, като над половината от средствата са за батерии.

Други автомобилопроизводители, включително Нисан (Nissan Motor Co.), Фолксваген (Volkswagen) и Хонда (Honda Motor Co.) предлагат или работят по електромобили. Това означава, че конкуренцията при производителите на батерии се засилва. Не е ясно дали Панасоник ще излезе победител в надпреварата, отбелязва АП.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *