post

Епопеята с продажбата на полупроводниковия бизнес на Toshiba, която се точи от началото на тази година, най-после приключи. И то малко неочаквано – новият собственик е консорциум начело с Bain Capital Private Equity. До неотдавна се предричаше, че след многомесечни спорове и преговори подразделението на Toshiba ще продадено на Western Digital. Явно тези очаквания не се сбъднаха.

Western Digital, която чрез дъщерната си фирма SanDisk е партньор на Toshiba в три съвместни предприятия, няма да е доволна от сделката. В същото време в Toshiba са на мнение, че никакви съдебни дела няма да попречат продажбата да бъде финализирана.

Ще отбележим, че в консорциума-победител влизат също така  SK Hynix, фондът Innovation Network Corporation, банка Development Bank of Japan и други компании. Apple и Dell също се присъединяват към победителя в последния момент.

Крайната сума на сделката е 18 милиарда долара. Крупна сума, но далеч по-ниска от 28-те милиарда, които даваха Foxconn заедно с Amazon и Apple. Явно парите в случая не са решаващ фактор – вероятно Toshiba взема предвид възможните  проблеми с получаването на одобрение от регулаторните органи.

Вече е известно, че около $8,5 млрд ще платят общо Bain, Toshiba, SK Hynix и Hoya. Самата Toshiba ще реинвестира част от парите в собствения си бизнес с полупроводници. Още около 3,6 млрд ще платят  Apple, Dell, Kingston и Seagate. Останалата сума ще бъде платена от институцията със специално предназначение Pangea, занимаваща се със сделката.

Печелившото и успешно подразделение на Toshiba, занимаващо се с производството на полупроводници (второто в света по производство на NAND памет) трябваше да бъде продадено поради провала  и последвалия банкрут на нейната дъщерна компания Westinghouse Electric, специализирана в ядрената енергетика.

Сделката трябва да бъде финализирана до 31 май 2018 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *