post

Капацитетът на съвременните SSD дискове постоянно нараства и напоследък надхвърли този на масовите HDD. Причината е, че новите NAND чипове позволяват да се увеличава обемът като в същото време се намалява цената на устройствата.

Toshiba е на мнение, че още след три години ще станат достъпни SSD с капацитет 128 ТВ. Все пак тези дискове няма да са масов продукт през 2018 г – производствените мощности няма да са достатъчни. През това време компанията планира да пусне в производство 4-клетъчен вариант на флаш памет – QLC (quad-level cell), както и BiCS 3D NAND памет, която обещава да е много по-евтина от сегашните NAND микросхеми.

Наскоро Toshiba разкри пановете си, в които присъстват устройства с капацитет 128 ТВ през 2018 г. Новите твърдотелни дискове ще бъдат базирани на чипове  QLC или BiCS 3D NAND. Впрочем, все още не е ясно каква надеждност имат новите типове памет. За сравнение, сегашната 3D TLC памет има добра износоустойчивост, докато чиповете планарните TLC успяха да си спечелят недоверие сред потребителите.

За новите SSD дискове Toshiba ще разработи и нови контролери. Не е изключено също така, новите технологии да поискат от собствениците на големите центрове за данни да обновят своя софтуер, за да използват всички преимущества на новите SSD. Toshiba  е уверена, че твърдотелните дискове ще продължават да изпреварват по обем традиционните механични HDD, независимо от съвременните технологии за магнитен запис.

Компанията засега не дава дори бегла информация за очакваната цена на 128 терабайтовите SSD. Разбира се, като при всяко ново нещо тя ще е много висока, затова ще се наложи да почакаме да слезе от “облаците” на земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *