post

За феновете на знаменитости, виртуалната и разширената реалност (AR – Augmented Reality) могат да предложат странни нови възможности да бъдат по-близо от всякога до най-известните звезди и изпълнители на поп културата.

През последните няколко години, стартиращата фирма 8i използва технология, известна като volumetric capture, чрез която се насочват няколко камери към един обект и образите се интегрират, за да се създаде триизмерен модел, който безпроблемно може да бъде поставен във всякаква среда. Стратегията на 8i е фокусирана основно върху пресъздаването на личности, до които зрителите иначе не биха могли да имат достъп.

Днес, компанията обяви, че е затворила втори инвестиционен рунд, в който е привлякла 27 милиона щ. долара. А още по-впечатляващо е, че сред новите рискови инвеститори в дружеството са медийния гигант Time Warner, който неотдавна беше придобит от AT&T, Verizon Ventures на друг водещ американски телеком, Baidu Ventures – инвестиционното подразделение на едноименния китайски гигант, Hearst Ventures, One Ventures, Seen & Speed Ventures и др.

Това е първата инвестиция на китайската търсачка Baidu в чуждестранна AR/VR фирма. Припомняме, че онлайн гигантът насочва все повече вътрешни ресурси към този перспективен сегмент. Миналия август компанията пусна своя собствена AR платформа DuSee, а преди месец, тя откри и изследователска лаборатория за AR и започнаха директно интегриране на AR технологията в своите популярни пакети от приложения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *