post

Компанията Tesla обяви, че е приключила изграждането на хранилище от акумулаторни батерии в Австралия, което е предназначено за работа като резервен източник на захранване. В официално изявление премиерът на Южна Австралия нарече хранилището “най-големия Li-Ion акумулатор в света”.

Системата се състои от акумулаторни батерии Powerpack с обща мощност 100 MW и капацитет 129 мегават часа. Това е достатъчно в моменти на пикови натоварвания или прекъскавания да се осигури електроенергия за 30 000 домакинства. Цената на системата е $50 млн.

Както беше планирано, хранилището е включено към вятърния парк Hornsdale Wind Farm около Джеймстаун, който принадлежи на енергийната компания Neoen Energy. Системата ще бъде въведена в експлоатация от 1 декември.

Основателят на Tesla Елън Мъск поздрави служителите на компанията и представителите на властта в Южна Австралия със завършването на проекта в рекордни срокове. Официално изграждането започна в края на септември. Преди Мъск беше обещал, че ако изграждането на хранилището не стане за 100 дни, той ще го предостави безплатно за нарушение на сроковете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *