post

Норвежката телекомуникационна компания “Теленор” (Telenor) преговаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България,
Сърбия и Черна гора срещу цена от 2 млрд .евро. Това съобщават три неофициални източника за специализираното издание  “Мерджърмаркет” (Mergermarket), цитирано от “Капитал” в четвъртък.

Според българското издание кандидат-купувачът е бил избран като ексклузивен още през декември 2017 г. От “Теленор България” пренасочват за коментари към централата на телекома в Осло, откъдето заявяват, че не коментират пазарни слухове.

За намерения на норвежката компания да се раздели с бизнеса си в България досега не е имало индикации. Според “Мерджърмаркет” възможно е сделката за активите на “Теленор” в България, Сърбия и Черна гора да бъде допълнена с бизнеса им в Унгария. Така евентуалният купувач може да получи присъствие на четири пазара с общо почти 10 млн. клиенти (3.3 млн. в Сърбия и Черна гора, както и 3.1 млн. в Унгария), пише “Капитал”.

“Теленор” влезе на българския пазар, след като през пролетта на 2013 г. се споразумя с гръцката ОТЕ за придобиването на българския мобилен оператор “Глобул” и търговската верига за мобилни устройства “Германос България” срещу 717 млн. евро. Новият собственик преименува оператора, увеличи пазарния си дял и въведе 4G-мрежата първи в страната.

Засега купувачът на трите мобилни оператора на “Теленор” в региона е неизвестен. Твърди се, че интерес е бил проявен от американския фонд KKR, който има сателитен тв оператор в Сърбия и инвестиции в региона. Според други източници предпочетеният купувач не е познат в региона.

От създаването на “Глобул” през 2001 г., това ще е едва втората смяна на собственика на телекома.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *