post

Американският телекомуникационен гигант AT&T обяви, че купува медийната група Time Warner, която притежава телевизиите HBO и CNN и компанията за производство на филми и телевизионни предавания Warner Brothers, съобщиха световните агенции.

В публикуваното официално изявление на АТ&T се посочва, че компанията ще плати по 107,5 долара за всяка акция на Тайм Уорнър, което означава общо 85,4 милиарда долара, а като се прибавят и задълженията на Тайм Уорнър, сумата ще нарастне.

Ако сделката бъде одобрена от антитръстовите регулатори, тя ще бъде най-голямата в света за тази година и ще промени значително американския медиен пейзаж, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес.

В момента Time Warner е втората най-голяма развлекателна компания след Disney, с която се конкурират в редица подсегменти. Подразделенията Warner Bros., DC Comics, Hanna Barbera, Cartoon Network и Looney Tunes са директни конкуренти на компаниите Pixar, Marvel, Star Wars, които от своя страна са в портфолиото на Walt Disney. Това прави Time Warner единствения конгломерат, който може да се конкурира с Disney.

Телевизионните канали HBO и CNN от своя страна ще заздравят позициите на AT&T на пазара на телевизионни услуги, където телекомът вече има сериозно присъствие. По този начин той ще засили позициите си в битката си срещу другия голям играч на американския съобщителен пазар – Verizon, който през последните години следва друга стратегия, придобивайки онлайн компании и услуги.