post

Още при пускането на Sway през 2015 г. се заговори, че презентационния инструмент ще убие отдавна наложилия се PowerPoint. Но в действителност това твърдение е меко казано невярно. Въпреки че и в двата случая става въпрос за инструменти за създаване на презентации, те са коренно различни един от други и не само, че нито един от тях не се опитва да унищожи другия, но и по-скоро се допълват и всеки следва да се използва за различни цели.

Разбира се, PowerPoint няма нужда от представяне – това е най-популярният софтуер за създаване на презентации. Sway беше представен през 2015 г. като допълнение на Office пакета на Майкрософт. В самата си същност Sway e онлайн платформа за създаване на презентации, която ви позволява лесно да добавите съдържание в презентацията си от източници като Facebook, YouTube и т.н.

Като цяло, Sway е истински полезен, когато искате да създадете богата на снимково и графично съдържание презентация. Но ако например планирате да съберете страници със статистически данни и финансови резултати, PowerPoint е инструментът за целта. Благодарение на богатия избор на шаблони, които може да персонализирате и променяте, бързо ще създадете професионално изглеждаща презентация, докато Sway разполага с предварително проектирани такива, които предлагат много по-ограничен избор.

Sway 2

Както вече споменахме Sway предлага ограничен контрол върху дизайна и изгледа на презентациите. Като цяло разполагате с избор между предварително зададените шаблони и дали бихте искали презентацията ви да бъде с хоризонтален или вертикален изглед. Самите шаблони са създадени да изглеждат като една непрекъсната страница с различни раздели, през които скролвате, докато при PowerPoint можете да прескачате от слайд на слайд. Всъщност най-добрият начин да персонализирате Sway презентацията си е чрез снимки. Инструментът се справя чудесно с обработката на големи изображения и позволява задаването им като фон или графична част от презентацията.

Двата инструмента имат и много различни функционалности. При PowerPoint разполагате с технологии като Morph, Zoom и 3D модели, докато Sway позволява създаването на интеракции и добавяне на модели от почти всички съществуващи интернет страници. Голямо предимство за Sway е, че крайният файл може да се адаптира спрямо големината на екрана.

Темата за недостатъците и преимуществата на Sway и PowerPoint беше разгледана и от основателят и управител на презентационна агенция 356labs Борис Христов по време на най-голямата годишна конференция на Майкрософт – Microsoft Ignite.

„Трябва да познаваш какво може всеки един от инструментите и какви са твоите цели, и на базата на това да избереш PowerPoint или Sway. Нито един от тях не цели да „унищожи“ другия. Напротив – двата софтуера са коренно различни и даже можем спокойно да кажем, че те се допълват. Нашият съвет към публиката беше да използват PowerPoint за презентации, които ще бъдат изнасяни пред аудитория и Sway, когато искат да създадат впечатляващ и интерактивен документ, който се разпространява по мейл или друг канал“, коментира Христов.

356labs и основателят й бяха избрани да презентират на Microsoft Ignite за втора поредна година. Компанията специализира в света на презентациите и предлага множество услуги, сред които създаване и дизайн на презентации, както и изключително портфолио от презентационни обучения (около 25 различни курса) и консултантски услуги.

Компанията е на пазара от само 2 години, но за този кратък период започва да работи с организации от почти всеки основен сектор и то не само в България. Борис Христов, основателят на 356labs, e международен топ лектор, който е презентирал и продължава да бъде канен в над 25 държави по света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *