post

Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), чийто собственик е милиардерът Елън Мъск, се превърна в една от най-скъпите частни компании в света.

SpaceX е основана през 2002 г. Компанията е разработила ракетите Falcon 1 и Falcon 9, както и апарата Dragon, предназначен за доставка на товари до МКС. Сега във финална фаза на разработка се намира кораб за осъществяване на пилотируеми мисии. В частност, той ще превозва американски космонавти до МКС.

Както съобщава The New York Times, неотдавна SpaceX успя да привлече поредно финансиране от $350 млн. Сега компанията се оценява на 21 милиарда долара. По този начин SpaceX влиза сред седемте компании с венчърен капитал, чиято стойност надхвърля $20 млрд.

В този списък впрочем влиза и Uber, която създаде едноименното приложение за търсене, повикване и плащане на такси. В рейтинга влиза и сайтът Airbnb, предназначен за търсене и краткосрочно наемане на частно жилище в цял свят.

В класацията влизат също така компаниите WeWork (предоставя работно пространство на стартъпи и предприемачи), Palantir (разработва софтуер за анализа на данни за организации), Didi Chuxing (китайски аналог на Uber) и Xiaomi (разработва смартфони и електроника).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *