post

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) е започнала разследване на Илон Мъск и неговите публикации в Twitter, че ще свали Tesla от борсата, съобщава The Wall Street Journal. Комисията ще провери доколко Мъск е сериозен, защо го е обявил в Twitter преди да подаде документи и дали действието на Tesla е в рамките на защитите на инвеститорите.

В САЩ има правило, което не позволява на компаниите да обявяват публично важни бизнес решения и информация без предварително да са предупредили инвеститорите къде ще се публикуват тези решения. Ако Tesla никъде не е казала на инвеститорите си датата, часа и мястото, където Мъск ще обяви решението, то компанията може да си навлече проблеми с регулатора.

Ясно е, че Мъск е обсъждал решението предварително с борда на директорите на компанията, така че е имало хора, които са били наясно какво ще се случи. Трябва обаче да се провери дали и инвеститорите са знаели, че се подготвя голяма промяна.

SEC също така може да провери дали Мъск вече има налични нужните средства за реализирането на процедурата. Ако тепърва ще ги търси, може да бъде обвинен в опит за манипулация на цените на акциите.

Мъск най-вероятно е сериозен в решението и намерението си. Той има навик да обявява плановете си доста по-рано отколкото е готов да започне да ги реализира. В случая обаче, това може да му навлече известни проблеми с институциите.