post

Специализиран отдел на компанията за бизнес софтуер SAP създава инструменти, за да използва автоматизираното машинно обучение и изкуствен интелект (AI) за антитерористични разузнавателни мисии и киберсигурност, съобщава Fast Company, цитиран от investor.bg. Към момента детайлите как точно се използва софтуерът са обвити в тайна.

SAP National Security Services, която се описва като независимо дъщерно дружество на базирания в Германия софтуерен гигант и се управлява от американски граждани на американска земя, работи с местните държавни агенции за сигурност, за да открие начини да проследи потенциалните терористи в социалните мрежи.

SAP NS2 работи и с компанията за киберсигурност ThreatConnect, за да използва част от същата технология и да следи нарушители и заплахи в компютърните мрежи в реално време, обявиха компаниите тази седмица.

В областта на националната сигурност държавните партньори на SAP NS2, както още е известна компанията, използват платформата за преработка на данни HANA на SAP, за да анализират хиляди терабайти данни от социалните мрежи и други публични онлайн ресурси.

Много експерти твърдят, че социалните мрежи са ключови за възхода на ИДИЛ и разпространението на подкрепата за организацията по света. Кандидатът за президент на демократите Хилари Клинтън е една от политиците, които призоваха операторите на социалните мрежи да свалят екстремистко съдържание. Агенции, включително Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ, наскоро са проучили техническите аспекти – правните и по неприкосновеността на частния живот, от следенето на публично достъпни публикации в социалните мрежи.

Освен HANA инструментите включват анализ на мрежови графики, автоматизирано машинно обучение и усъвършенствана обработка на текстове, която може да изведе смисъла от написан език, включително онлайн публикации.

Инструментите може да помогнат на анализаторите да засичат връзки между заподозрени и да следят данни от няколко източника едновременно в реално време, отбелязвайки анормални модели или захранвайки рискови модели, които да идентифицират потенциални заплахи, казват от компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *