post

Подразделението на Samsung C-Lab, представляващо своеобразен инкубатор на перспективни IT идеи, представи любопитен проект, целта на който се заключава в повторното използване на вече неизползваните смартфони.

Изследователите са създали ферма за добиване на криптовалути, базирана на смартфоните Galaxy S5. В състава на системата са използвани 40 смартфона, изчислителната мощ на които е обединена от специален софтуер. От Samsung не дават информация относно производителността на необичайната майнинг ферма. Отбелязва се само, че само осем от смартфоните Galaxy S5 имат по-високо бързодействие от един средностатистически компютър.

samsung 2

Моделът Galaxy S5 е снабден с 5,1 инчов сензорен Super AMOLED дисплей с резолюция 1920 × 1080 точки, 4-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 801 с честота 2,5 GHz, 2 GB оперативна памет, 16/32 GB флаш памет и батерия с капацитет 2800 mAh.

samsung 3

Разбира се, създадената майнинг ферма е само експериментален проект. Практическото използване на подобни системи за добиване на криптовалути е нецелесъобразно, тъй като за тези цели сега се използват предимно мощни графични ускорители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *