post

След  години наред продължаващи съдебни битки и четиридневни дебати, съдът реши, че Samsung трябва да плати на Apple 539 милиона долара обезщетение. Всъщност това е приблизително половината от исканото от гиганта обезщетение, като 533 316 606 долара се отнасят до нарушаването на три ключови патента за дизайна на iPhone, а допълнителните 5 325 050 долара покриват още два патента за услуги, които корейската компания е нарушила.

В изявлението след решението на съда, Apple заяви:

“Факт е, че Samsung очебийно копира нашия дизайн…Благодарни сме на съда за неговото решение и сме доволни, че той се съгласи с мнението ни, че за това трябва да бъде платено“.

От своя страна Samsung се оплака, че присъдата противоречи на по-ранно решение на Върховния съд в нейна полза, в което размерът на нанесените вреди е оспорен.

Както може би знаете, съдебната сага между двата гиганта продължава седем години, а сегашното решение бележи третото разглеждане на същите пет патента. Първоначално на Apple беше присъдено обезщетение от 1.05 милиарда долара, но съдия Луси Кох намали сумата, след като откри грешка в изчисленията, използвани за нея. През 2013 година, компанията получи 290 милиона долара, след като обжалва пред върховния съд, а приз декември 2016 той се съгласи с аргумента на Samsung, че е несправедливо да се визират всички печалби, възоснова на елемент от дизайна. Може би си мислите, че с това решение всичко приключва, но адвокатите на корейския гигант няма да оставят нещата така и сагата продължава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *