post

През последните няколко години автомобилният производител Rolls-Royce се интересува от създаването на безпилотни товарни кораби, но сега инженерите на компанията разглеждат възможността за разработка на роботизирани военно-морски съдове. Тези 60-метрови 700-тонни кораби ще могат да плават без екипаж в продължение на 100 дни и имат обсег 6482 км при скорост 26 км/ч.

Един от най-сложните моменти при създаването и поддържането на флот се заключава в наемането на моряци, затова автоматизацията изглежда оптимален изход от ситуацията. Това позволява на новото поколение кораби да бъдат по-големи и по-производителни, като в същото време имат на борда си по-малко хора. Компанията Rolls-Royce обаче е решила да се откаже изобщо от екипажа.

Концептуалният кораб на Rolls-Royce може да поеме различни мисии, например патрулиране, наблюдение, търсене на мини и охрана на заливи. Това ще позволи да се освободят корабите с екипаж за участие в по-сложни мисии.

Rolls-Royce 2

Представители на Rolls-Royce твърдят, че подобни кораби могат да станат реалност едва тогава, когато придобият висока надеждност и не изискват постоянно техническо обслужване. Използването на напълно електрически двигатели ще позволи да се намали количеството на спомагателните устройства, такива като системите за смазване и охлаждане на двигателя. Концептуалният кораб ще включва в себе си две генераторни установки с мощност 4 MW, които ще захранват двигатели с мощност 1,5 мегавата.

Тъй като Rolls-Royce е решила да се откаже изцяло от екипажа, корабът ще използва “умно” управление, включващо различни сензори и изкуствен интелект, който ще следи за разпределянето на енергията, състоянието на оборудването и ще спомага дистанционно да се прави техническо обслужване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *