post

Американския лидер в областта на мобилните чипове Qualcomm, който беше глобен с рекордна глоба от 773 млн долара през октомври 2017г  успя да се договори с тайванската комисия за справедлива търговия (TFTC) за намаляване на глобата и инвестиране на 700 млн. долара в страната в следващите 5 години или както заявиха от Qualcomm, това щяло да бъде една ползотворна “комерсиална инициатива”.

Тайванската комисия ще задържи парите като гаранция, че Qualcomm ще спази обещанието си.

В комюнике от компанията заявяват, че тази “инициатива” в Тайван ще даде силен тласък в следващите 5 години на развитието на полупроводниците, нова експанзия на чуждестранни пазари, както и съвмество сътрудничество с университети и с Тайванския център за операции и производствен инженеринг (TFTC).

Компанията активно ще си сътрудничи с TFTC и други правителствени ведомства в тайванското правителсто, за да изпълни възложените цели и да оправдае инвестициите.

Най-важното е, че от Qualcomm ще продължат да оперират в Тайван, като по този начин се надяват да ограничат спада в акциите на борсата след неуспешния опит да бъдат погълнати от Broadcom.

Сякаш проблемите за компанията нямат край след няколко скорошни проблеми с други производители и институции. Първо те бяха разследвани от  Федералната търговска комисия на САЩ, че лидера в мобилните чипове неправомерно събира такси за технологии.

След това Apple подаде през 2017 г иск за 1 млрд. долара, след като от Купертино поискаха тогава да бъде таксувана компанията, за технологията, която Apple им предоставя, както и че Qualcomm неправомерно задържа заплащания предназназначени за американския производител на смартфони.

Apple заявиха, че повече не искат по никакъв начин да бъдат повече свързвани с лидера в производството на чипове.

Европейският съюз също зае позиция спрямо Qualcomm, след като удари компанията к глоба от 1,23 млрд. долара за злоупотреба с монопол за периода 2011 г – 2016 г отново заради взаимоотношенията и с Apple.

От компанията не останаха безучастни и заявиха, че Apple също имат вина, след като IPhone X нарушава техни собствени патенти и е създавала прототипи на IPhone като е премахвала нуждата от използване на технологията на Qualcomm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *