post

Panasonic представи на изложението CES 2017 първия в света HDR-съвместим Ultra HD OLED телевизор EZ1000, съобщиха от компанията.

Master HDR OLED панелът на новия мдоел превъзхожда панела на популярния му предшественик CZ950 в две отношения. Първо, той може да осигури почти два пъти по-висока пикова яркост от обикновен OLED панел. И второ, той се характеризира с почти пълно покритие на DCI цветовото пространство, което се приема за основен компонент в пресъздаването на автентична картина с висок динамичен обхват (HDR).

Телевизорът използва и специален филтър на екрана, наречен Absolute Black Filter (Абсолютно черен филтър), който поглъща околната светлина и елиминира отраженията, така че черните зони в картината действително да изглеждат черни. Също така, напълно е елиминирано характерното пурпурно оцветяване, което се наблюдава при други OLED екрани в светло помещение.

При EZ1000 изображенията се обработват от най-мощният видео процесор на Panasonic, вграждан някога в потребителски телевизор – процесорът Studio Colour HCX2. Благодарение на прилагането на цветови таблици „3D Look Up Table“, подобни на тези, които Panasonic използва в професионалните си студийни монитори, EZ1000 може да пресъздаде едни от най-прецизните цветове в телевизионната индустрия, добавят още от компанията.

Процесорът HCX2 също така се справя успешно с едно от най-големите предизвикателства пред телевизионната картина: загубата на детайли в зоните, чийто цвят е близък до черния. Сред основните предимства на OLED технологията е способността за пресъздаване на богат и дълбок черен цвят. При изобразяването на този дълбок черен цвят, OLED пикселите буквално се изключват – и повторното им включване изисква доста голям физически „скок“ в технологично отношение. За решаването на този проблем Panasonic използва своето ноу-хау от плазмените телевизори, в резултат на което постига безпрецедентна детайлност и в най-тъмните сцени.

Panasonic кандидатства за пълно и независимо сертифициране на телевизора от THX, което ще означава, че той може да пресъздава картина, напълно отговаряща на визията на режисьора. Компанията очаква да получи и ‘Ultra HD Premium’ сертификат за EZ1000 от организацията Ultra HD Alliance, представляваща аудио/видео индустрията. За да бъде сертифициран, екранът трябва да отговаря на редица строги критерии за контраст, яркост, резолюция и цветове, определени от Ultra HD Alliance и необходими за точното пресъздаване на великолепна HDR картина.

Екипът на Panasonic е създал за телевизора и Dynamic Blade Speaker – изключително тънка озвучителна система, състояща се от 14 говорителя (8 нискочестотни, 4 средночестотни и 2 високочестотни, плюс пасивен излъчвател за усилване на басите). Инженери от Technics са участвали активно във всеки етап от разработването на Dynamic Blade Speaker, от механичната конструкция и електронните схеми до звуковите настройки.

EZ1000 използва новоразработената смарт система My Home Screen 2.0, за да осигури ултра-гладка и интуитивна комуникация с телевизионния зрител, като му даде лесен и удобен достъп до всички съвременни източници на съдържание. Новата операционна система предлага редица удобни функции, например отделни папки с предпочитанията на няколко различни потребители. Бутонът My App на дистанционното управление може да бъде персонализиран за бърз достъп до любимо съдържание. А преработеното приложение Media Player е съвместимо с 4K HDR10 и Hybrid Log Gamma съдържание.

Телевизорът ще поддържа IP>TV технология за преобразуване на ефирните сигнали в данни, които могат да бъдат изпращани към други устройства.

tx_65ez_1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *