post

Nokia обяви, че е сключила сделка за широка патентна лицензия с китайския производител на смартфони Xiaomi, който ще стане и нейн клиент за мрежово оборудване.

Сделката обхваща три основни области: споразумение за кръстосано лицензиране, засягащо основни патенти по отношение на клетъчинте стандарти, придобиване на неопределени патенти на Nokia и предоставяне на мрежово оборудване при изграждането на IP транспортни решения. Двете компании ще разгледат и по-нататъшното си сътрудничество в областта на IoT, увеличената и добавена реалност и изкуствения интелект.

Всъщност само преди една година Xiaomi закупи 1500 патента от Microsoft и не е ясно дали и как те са свързани с тези на Nokia, но както знаете двете компании бяха близки партньори, след като Microsoft придоби бизнеса на Nokia за мобилни телефони. В дългосрочен план сделката отваря вратите за по-нататъшно сътрудничество и в други области, тъй като Xiaomi е сред водещите производители на смартфони в света, а интересът и на двете компании е фокусиран върху IoT. По данни на китайския гигант, платформата Mi IoT вече включва над 60 милиона свързани устройства, а над 8 милиона от тях са активни ежедневно. Споразумението би могло да е от полза и за разширяването на обхвата на Xiaomi, която въпреки, че присъства в 30 държави, никога не е пускала телефоните си за директна продажба в САЩ, фокусирайки се единствено върху доставките на аксесоари. Стойността на сделката не беше обявена, но тя показва огромното влияние на патентите върху големите бизнес движения в индустрията, където съдебните спорове, свързани с тях са основен лост за сключване на големи бизнес договори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *