post

Nikon обяви излизането на AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR – супертелефото обектив, съвместим с цифровите SLR фотоапарати с формат FX на Nikon.

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR е висококачествен супертелефото обектив с формат FX, който поддържа фокусно разстояние от 500 мм. Чрез внедряването на френелова леща (PF) значително са намалени размерът и теглото му, което прави снимането от ръка със супертелефото обектива лесно и приятно.

С максимален диаметър от 106 мм и дължина от 237 мм размерът на този обектив е значително намален. Теглото му е около 1460 г (приблизително колкото теглото на AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR), докато другите 500-милиметрови обективи обикновено тежат над 3000 г. Конструкцията на AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR притежава устойчивост на прах и капки вода, което в допълнение към флуорното покритие, нанесено по повърхността на предната леща, позволява голяма подвижност при снимане.

Използването на една PF леща и три елемента от ED стъкло дава възможност за изключително ясно и детайлно предаване на изображенията, което е съвместимо с цифрови фотоапарати с голям брой пиксели. Освен това Nikon е разработила материалите, използвани в новата PF леща, така че да намаляват ефективно отблясъците от PF (дифракция). Изключително ясните изображения се получават чрез синергичните ефекти на технологиите на покритията на Nikon, като се започне от нанокристалното покритие, което е много ефективно за контрола на фантомите и отблясъците.

Скоростта на автоматично фокусиране е увеличена чрез олекотяване на лещите в групата за фокусиране. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR е оборудван също и с механизъм за VR (намаляване на вибрациите), който осигурява компенсация на заклащането на фотоапарата, еквивалентна на увеличаване на скоростта на затвора с 4,0 стопа*. Освен това има внедрен режим SPORT VR (Спорт с намаляване на вибрациите). Режим SPORT (Спорт) е особено ефективен при снимане на бързодвижещи се и непредсказуеми обекти, като например диви птици, или сцени от типа на спортни събития, както и при запис на филми поради стабилизирането на изображението, показвано във визьора.

Използването на адаптера за байонет FTZ ще позволи на обектива да се използва с безогледални фотоапарати с байонет Z, които също се обявяват днес. Потребителите ще могат да се наслаждават на супертелефото снимане при фокусно разстояние от 500 мм със система, която е по-компактна от всички досега.

Nikon също така ще пусне на пазара точковия прицел DF-M1 (предлага се отделно) – аксесоар, който е много ефективен при снимане със супертелефото обектив. Тъй като при супертелефото снимането във визьора се вижда само много тясно зрително поле, обектът лесно може да се изгуби от поглед. Този аксесоар помага да се проследи желаният обект дори ако се премести внезапно.

Внедряването на PF леща позволи създаването на по-малък и по-лек обектив, който може да бъде носен на места, където беше трудно за предишните супертелефото обективи. По-малкият размер и олекотеното тегло освен това премахват нуждата от статив и по този начин улесняват снимането от ръка със супертелефото обектива. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR значително разширява възможностите за супертелефото снимане чрез комбиниране на отлични характеристики с компактен размер и леко тегло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *