post

NASA публикува изображения и подробности за следващата версия на своя марсоход. Mars 2020 ще прилича на своя предшественик Curiosity, но ще е по-автономен и ще получи седем нови инструмента и преработени колела.

Mars 2020 до голяма степен използва системите на Curiosity – до 85% от оборудването роувърът е наследил от предишния модел. Марсоходът обаче има други цели – той ще търси признаци за древен живот по повърхността на планетата, която преди 3,5 млрд години е била покрита с реки и езера.

mars 2

Поради това са променени и научните инструменти в марсохода. Ще се търсят биологични признаци на организми на микробиално ниво. Специален спектрометър ще може да прави анализ на обектите с размери на кристалче сол. Ултравиолетов лазер ще разпознава въглеродните атоми, а радар ще прониква до 10 метра под повърхността на Марс, като съставя карта на камъните, водата и леда. Сред новото оборудване е и специална пробивна машина за твърди породи и роботизирана ръка за захващане на образците.

Новият марсоход ще бъде снабден с 23 камери с най-различно предназначение. Марс-2020 вероятно ще бъде изстрелян към Марс през лятото на 2020 г, а пристигането му се очаква през февруари 2021 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *