post

Водещи компании в сегмента на мобилните комуникации обявиха на провеждащия се в момента Световен мобилен конгрес в Барселона своята съвместна подкрепа за ускоряване графика за развитие на мобилни мрежи от пето поколение и 5G New Radio (NR) стандартизацията. Целта е да бъдат проведени мащабни тестове и внедрявания още през 2019 година, съобщава кореспондентът на Pixelmedia.bg на мобилното шоу.

Компаниите AT&T, NTT DoCoMo INC., SK Telecom, Vodafone, Ericsson, Qualcomm Technologies Inc., British Telecom, Telstra, Korea Telecom, Intel, LG UPLUS, KDDI, LG Electronics, Telia Company, Swisscom, TIM, Etisalat Group, Huawei, Sprint, Vivo, ZTE и Deutsche Telekom се договориха за работен план за първата фаза на 5G NR спецификацията по време на следващото пленарно заседание на 3GPP RAN от 6 до 9 март в Дубровник, Хърватия.

Първата 3GPP 5G NR спецификация ще бъде част от Release 15 – глобалния 5G стандарт, който ще използва двата радиочестотни обхвата – sub-6 GHz и mmWave. Въз основа на сегашния график на 3GPP Release 15, най-ранните 5G NR внедрявания на базата на съвместима със 5G NR инфраструктура и устройства вероятно няма да бъдат възможни преди 2020 година.

Вместо това, новото предложение въвежда междинен етап в завършването на стандартизацията, свързан с конфигурация, наречена Non-Standalone 5G NR, който ще позволи мащабни тестове и внедрявания още през 2019 г. Non-Standalone 5G NR ще използва съществуващата LTE радио и опорната evolved packet core мрежа като основа за управление на мобилността и покритието, добавяйки нов носител за 5G радио достъп, който ще даде възможност за определени 5G сценарии на употреба, които ще започнат през 2019 година.

“Стандартизацията на интерфейса New Radio ще бъде от решаващо значение за успешното развитие на 5G през следващите години. Тъй като секторът започва да създава и тества ново поколение услуги и приложения, един общ глобален стандарт за основните мобилни технологии ще даде възможност за масирани нововъведения и ще спомогне за реализиране на икономии от мащаба” – сподели Люк Ибтсон, ръководител отдел Изследователска и развойна дейност и стратегия във Vodafone Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *