post

Mozilla стартира собствен магазин за уеб приложения за своя браузър. ВMozilla Marketplace могат да се свалят различни приложения, игри и всичко останало, което може да работи в браузъра Firefox.

Засега услугата е в тестов режим и достъпна само с покана, а за работата й е необходимо да се инсталира версията Firefox 16 Nightly. Хората, които са я тествали обаче твърдят, че тя е напълно работоспособна, поддържат се OS Windows, Linux и Mac. Засега в магазина има по-малко от 200 приложения, сред които са и такива известни, като Evernote, Springboard, Jolicloud, Lord of Ultima. Разбира се, това е само началото – в бъдеще магазинът ще се усъвършенства и допълва с нови програми.

Независимо от сходството между Mozilla Marketplace и Chrome Web Store, между тях има и разлики. Така например, програмите на Mozilla по-приличат на истински приложения, отколкото на браузърни препратки с красиви икони, както е в Web Store. Програмите за Fierfox имат икони за десктопа, могат да бъдат намерени в списъка с инсталираните програми и да бъдат стартирани от менюто Start в Windows. Приложенията се стартират в отделен прозорец на Firefox, а за изтриването им се използва стандартният дейнсталатор на Windwos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *