post

 

За пръв път двуцифрен ръст и печалба след придобиването

 

Motorola завършва фискалната 2018/2019 г. на печалба. Американският бранд регистрира второ поредно тримесечие с положителни резултати за първи път след придобиването от Lenovo през 2014 г. и за пореден път влезе в историята, като предложи на пазара първото  5G мобилно устройство – moto z3 с 5G Moto Mod.

Резултатите за годината са красноречиви – ръст на необложените приходи до $464 млн. долара на годишна база. Рекорден пазарен дял в Латинска Америка – 17,6%. В Северна Америка обемите изпреварват средните стойности за пазара с 59,2 пункта, а в Китай – със 185,8 пункта. И в останалата част на света с редица добри търговски ходове печалбата също беше значително подобрена, което е сигурна крачка напред към завръщане към устойчив растеж.

Само за последното тримесечие на фискалната 2018/2019 г. Motorola регистрира $146 млн. долара увеличение на необложените приходи спрямо същия период на миналата година, с 15,1% ръст на годишна база, което означава, че изпреварва средния ръст за цялата индустрия с 26,8 пункта.

Това се дължи на целенасоченото фокусиране върху избрани, ключови пазари, конкурентното портфолио и политиката за стриктен контрол на разходите. Агресивното ценово позициониране на почти всички продукти също е част от оръжията на производителя. Пример за това е последният модел на компанията – motorola one vision. Той пристигна в България на цена от 599 лева, макар да притежава редица върхови характеристики като 48MP камера с режим за нощно снимане, 21:9 кино пропорция на дисплея, стъклен корпус и 4GB RAM и 128 GB памет. Само два дни след премиерата motorola one vision вече се предлага на промоционална цена от 549 лв, което го превръща в продукт без аналог в този ценови клас.

 

“Не подценявайте потребителите. Те няма да купят продукт за 1000 евро, когато могат да имат устройство с не по-лоши характеристики за значително по-малко пари.” Това заяви на среща с журналисти в София през март вицепрезидентът и генерален мениджър на Motorola за Европа Антъни Барунас. Изглежда очакванията продажбите на смартфони от среден клас (на цена между 200 и 500 долара) да отбележат значителен двуцифрен ръст през предстоящата година започва да се сбъдва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *