post

Независимо, че редица страни вече признаха електронните спортове, превръщането им в олимпийски спорт все още е под въпрос. Противник на киберспорта е и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Той заедно със своите колеги следи индустрията, но според него това трудно може да се нарече спорт и едва ли в скоро време ще стане част от Олимпиадата.

“Ние не сме на 100% уверени, че киберспортът е спорт. В него няма физическа активност и всичко останало, което се изисква от дисциплината, за да се нарече тя спорт, – заяви Бах в интервю за Inside The Games. – Ние не виждаме организация или структура, която да ни даде гаранция, че в него се уважават олимпийските правила и ценности, както и че тези правила ще се спазват. Освен това, липсва международна федерация, която да е упълномощена да предоставя подобни гаранции”.

Томас Бах отбелязва, че неотдавнашното решение на Олимпийския съвет на Азия за добавянето на киберспорта в списъка с дисциплини на Азиатските игри през 2018 и 2022 г ще послужи за “ценен опит” по отношение на неговото олимпийско бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *