post

Microsoft разработва собствен език за програмиране, който ще пусне до края на годината. До тук нищо ново. Интересното е, че въпросният език ще се използва за създаване на софтуер за квантови компютри, съобщава Ars technica.

Езикът ще идва с цял пакет допълнителни инструменти. Сред тях е пълна интеграция с Visual Studio и симулатор на квантов компютър. Това ще позволи на програмистите да разработват и тестват собствен софтуер за квантови компютри и да опознаят различната специфика на тези машини.

Те използват т.нар. квантови битова или кюбити, които могат да са едновременно и нула, и единица. Това позволява на квантовия компютър да изчислява много повече информация за много по-малко време, но изисква и изцяло различен софтуер.

Макар квантовите компютри все още да са в много начална фаза на разработка и според някои учени да са дори само теория, Microsoft е сред поддръжниците на тези машини. Компанията иска да бъде сред водещите в този сегмент и затова отсега се подготвя с новия език за програмиране. Той все още си няма име, но използва елементи от C#, Python и F#.

Освен това Microsoft работи и по специални квантово-устойчиви криптиращи алгоритми. Идеята е те да се използват от нормалните компютри и да защитават техните криптирани данни от квантовите компютри, за които разбиването на сегашните системи за криптиране ще е елементарно усилие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *