post

Може би уморена от състезанието на образователния пазар, Microsoft извади тежката артилерия – една персонализирана версия на Windows 10, специално за студенти, наречена Windows 10 S.

През последните години Chromebook, работещи с Chrome OS за под 300 долара, погълнаха над 50% от образователния пазар, а Microsoft, която прави най-популярната операционна система, като че ли нямаше готов отговор за това предизвикателство, поне до сега.

Windows 10 S беше представена във вторник на събитието в Ню Йорк и все още е повече Windows, отколкото облачна услуга, както се предполагаше до скоро. Тя включва последните версии на Cortana и Edge и е проектирана за аудитория като учители, администратори и студенти, които нямат време да се притесняват от целенасочеността на приложенията, актуализациите на операционната система и нейната сигурност.

За да направи всичко това, компанията е намалила списъка приложения, одобрени за тази версия, като очевидно той ще включва Office 365, който също така получи актуализация, свързана с образованието под формата на компоненти за сътрудничество в екипите за обучение.

Ако потребителите се нуждаят от приложение, което не е сред одобрените в магазина на Windows, то те ще трябва да преминат на Pro версията на операционната система, което ще се осъществи без допълнителни разходи и едва след това да го изтеглят и инсталират. Тук уловката е, че след това вече няма да могат да се върнат отново към Windows 10 S.

Microsoft твърди, че приложенията в магазина не само ще опростят управлението на тази система, но и ще подобрят производителността й, тъй като не рядко изтеглени от интернет приложения не се изключват, дублират други и забавят системата, като натоварват допълнително и батерията. Подбраният набор приложения за Windows 10 S няма да има тези проблеми, а за да направи своята операционна система малко по-удобна, Microsoft ще постави по подразбиране всички документи в облака.

Windows 10 S ще помогне и за насърчаването на децата към кодиране, със своя нов програмен компонент на Minecraft, който ще им позволи да манипулират любимата си среда за изграждане на светове.

Този ход на гиганта не е изненадващ, а Windows 10 S ще дойде заедно с нови, евтини лаптопи, произведени от партньорите на компанията и самата нея, навреме за началото на новата учебна година. Операционната система няма самостоятелна цена, именно защото ще се предлага в комбинация с евтини системи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *