post

Microsoft потопи център за данни в морето около Оркни, за да изследва дали това ще повиши енергийната ефективност, съобщи BBC.

Дейта центърът – бял цилиндър, съдържащ компютри – може да остане на морското дъно до 5 години. Подводен кабел захранва дейта центъра и прехвърля данните на брега към широколентов интернет, но ако компютрите в дейта центъра се повредят, те не могат да бъдат поправени.

Оркни е избран от компанията, защото той е голям и важен център за изследвания в областта на възобновяемата енергия.

Теоретично разходите за охлаждане на компютрите би трябвало да бъдат намалени чрез поместването им под вода. „Смятаме, че наистина ще постигнем по-добро охлаждане под водата, отколкото на сушата“, коментира Бен Кътлър, който отговаря т.нар. проект Natick на Microsoft. „В допълнение, поради факта, че там няма хора, можем да изтеглим целия кислород и голяма част от водните пари навън в атмосферата, което ще намали корозията, представляваща един от сериозните проблеми за центровете за данни. За нас няма да бъде възможно да поправим компютрите, които се повредят, но се надяваме, че под вода процентът на повредите и на отпадналото оборудване ще бъде по-малък, отколкото на сушата.“

Потопеният център за данни е малък в сравнение с гигантските конструкции, които днес съхраняват толкова много информация по света. Той съдържа само 12 сървърни рака, но с достатъчно място за съхранение на 5 милиона филма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *