post

Microsoft е започнала втората част от своя Project Natick с потапянето на експериментален дейта център в Северно море близо до Шотландия, съобщава GeekWire. Дейта центърът съдържа 864 сървъра и е с приблизителните размери на контейнер за доставки.

Microsoft работи по проекта от няколко години. През 2016 г. компанията тества първия прототип, а сега в употреба влиза първият готов малък дейта център. Идеята на компанията е да използва подобни конфигурации близо до населени райони където и когато това е необходимо.

Дейта центърът се намира на около 35 метра под водата и е разработен така, че да работи без нужда от поддръжка в продължение на пет години. Системата е в пъти по-малка от типичните дейта центрове, които се използват, но като цяло може да излезе по-евтина и практична, като разчита на студената вода за охлаждането си.

За момента системата е захранена с електричество от ветрогенератори. Microsoft обаче работи и по водна турбина, която да генерира енергия от движението на вълните. Така подобен дейта център ще стане изцяло самостоятелен.

През следващата година ще се извършват редовни проверки на всички елементи от центъра, включително влиянието на материалите и температурата от сървърите върху водата и околната среда. Ако всичко е наред, Microsoft ще може да развие проекта в глобален мащаб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *