post

Microsoft официално не е в състояние да купи TikTok. В неделя компанията публикува кратко изявление, потвърждаващо, че ByteDance, компанията майка на TikTok, отхвърля предложението си за закупуване операциите на TikTok в САЩ.

Междувременно ByteDance изглежда готова да обяви сделка с Oracle, единствената друга известна американска компания, която участва в наддаването.

В своето изявление Microsoft заяви:

„Уверени сме, че нашето предложение би било добро за потребителите на TikTok, като същевременно защитава интересите на националната сигурност. За целта щяхме да направим значителни промени, за да гарантираме, че услугата отговаря на най-високите стандарти за сигурност, неприкосновеност на личния живот, онлайн безопасност и борба с дезинформацията, и изяснихме тези принципи в нашето изявление от август. Очакваме с нетърпение да видим как услугата се развива в тези важни области.”

Microsoft не уточни какви промени в услугата е предложила. Съобщението обаче идва след статия този уикенд от China Morning Post, според която ByteDance не желае да продаде своя високоефективен алгоритъм на американски участник в търга. За да поддържа потребителите ангажирани към услугата, американски купувач би трябвало да пренапише основния код, който е толкова важен за успеха ѝ. Според доклада, ByteDance е информирала както американските служители, така и потенциалните купувачи за своето решение.

Wall Street Journal добавя, че Oracle ще бъде обявен за „доверен технически партньор“ на TikTok в САЩ и сделката вероятно няма да бъде структурирана като пряка продажба.

Oracle, от своя страна, не е казала как TikTok може да се впише в съществуващата ѝ стратегия или какви могат да бъдат плановете на компанията за американския бизнес на услугата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *